Tretia výzva - Výzva pre menšie projekty zamerané na okrajové a menej rozvinuté oblasti

Výzva je otvorená od 15. októbra do 10. decembra 2024 (16:00 SEČ).

Vyzývame organizácie z celej strednej Európy, aby rozvíjali projektové nápady zamerané na podporu nadnárodnej spolupráce v rámci aktuálnej výzvy na projekty malého rozsahu zamerané na okrajové a menej rozvinuté oblasti. Projekty majú priniesť „priekopnícke riešenia pre lepší život a prácu v okrajových a menej rozvinutých oblastiach“. Výzva má územné a tematické zameranie a jej alokovaná suma predstavuje približne 14 miliónov eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (EFRR) s mierou financovania z ERDF 80 %. Slovenskí projektoví partneri môžu získať aj národné spolufinancovanie od Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

Kompletné znenie výzvy, informácie a súvisiace dokumenty sú dostupné na medzinárodnej stránke programu - https://www.interreg-central.eu/third-call-open/


Územné súvislosti a charakteristiky

Územie strednej Európy je charakterizované štrukturálnymi rozdielmi a ekonomickými rozdielmi medzi rôznymi typmi regiónov, na jednej strane vyspelejšími a industrializovanými oblasťami (napr. regióny hlavných miest, metropolitné oblasti) a na strane druhej znevýhodnenými oblasťami (napr. periférne oblasti vrátane vnútorných periférií, vidiecke oblasti, ktoré sú menej rozvinuté). Tie sa vyznačujú nižšou konkurencieschopnosťou a zmenšujúcim sa počtom obyvateľov a čelia mnohým rôznym výzvam v súvislosti s hospodárskym rozvojom, prepojenosťou, demografickými zmenami a sociálnou súdržnosťou. Okrem toho existujú značné rozdiely v kvalite riadenia a verejných služieb.


Cieľové oblasti

Touto výzvou chce Interreg Stredná Európa podporiť rozvojový potenciál okrajových a menej rozvinutých oblastí. Projekty majú za cieľ priniesť miestne a regionálne riešenia prispôsobené špecifickým výzvam týchto miest v súlade so zásadami Územnej agendy 2030 (Territorial Agenda 2030) , pričom skúsenosti získané zo súvisiacich pilotných akcií slúžia ako poznatky pre žiadateľov o projekty.

Na to, aby bola reflektovaná požiadavka na územné zameranie výzvy, oblasti, na ktoré sa majú projekty zamerať, musia vykazovať jednu alebo viacero z nasledujúcich charakteristík:

  • nízky ekonomický potenciál;
  • zlý prístup k službám všeobecného záujmu, často ovplyvnený demografickými zmenami a
  • nedostatok vzťahovej blízkosti, pokles významu, vplyvu alebo konektivity.

Tieto charakteristiky okrajových a menej rozvinutých oblastí majú kvalitatívny charakter a neexistuje žiadny konkrétny zoznam alebo mapa oprávnených regiónov, na ktoré by sa mali zamerať projekty.  Cieľové oblasti môžu byť vidiecke, ale môžu zahŕňať aj mestské oblasti, ktoré zaostávajú z hľadiska sociálno-ekonomického rozvoja. Ich rozsah a veľkosť sa môže líšiť v závislosti od cieľov projektu, napr. od miestnych štvrtí (napr. predmestia), mestských častí, dedín a vidieckych komunít, malých alebo stredne veľkých miest alebo celých regiónov, ktoré trpia periférnosťou alebo zaostávajú.


Tematické zameranie

Výzva bude tematicky zameraná a bude otvorená pre návrhy v štyroch programových špecifických cieľoch (SO):

  • Špecifický cieľ 1.2: Posilňovanie zručností pre inteligentnú špecializáciu, priemyselnú transformáciu a podnikanie
  • Špecifický cieľ 2.5: Ekologická mestská mobilita
  • Špecifický cieľ 3.1: Zlepšenie dopravného prepojenia vidieckych a okrajových regiónov
  • Špecifický cieľ 4.1: Posilnenie riadenia pre integrovaný územný rozvoj

Podrobné vymedzenie špecifických cieľov, na ktoré je výzva zameraná.

Projekty podporia dobrú správu vecí verejných prostredníctvom inkluzívnych a participatívnych procesov na podporu sociálno-ekonomickej transformácie rozvojom ľudského kapitálu a zlepšovaním prepojenia a správy na príslušných územiach.


Základné parametre

Výzva sa realizuje prostredníctvom projektov malého rozsahu. Tieto sa v porovnaní so štandardnými projektmi ľahšie nastavujú a implementujú vďaka jednoduchšiemu formuláru žiadosti, využitiu možností zjednodušeného vykazovania výdavkov a zjednodušeným postupom podávania správ.

Aj pri tomto novom type projektu sa však od partnerov očakáva, že vyvinú praktické a trvalé výstupy a riešenia testovaním konkrétnych nových alebo priekopníckych riešení prostredníctvom pilotných akcií. Aj keď sú projekty malého rozsahu menšie a majú kratšie trvanie, riadia sa rovnakou intervenčnou logikou ako štandardné projekty.

Bližšie informácie o projektoch malého rozsahu

  • Cieľ: Podpora okrajových oblastí a tých v ťažkej sociálno-ekonomickej situácii pri vytváraní riešení na zlepšenie pracovných a životných podmienok
  • Trvanie: 15. október - 10. december 2024 (16:00 SEČ)
  • Maximálny rozpočet projektu: celkovo 800 tisíc eur, z toho 640 tisíc eur príspevok ERDF
  • Minimálny počet partnerov: 3 z 3 rôznych krajín, z toho aspoň 2 z programovej oblasti
  • Trvanie projektu: od 12 do 24 mesiacov

Relevantné dokumenty


Povinné konzultácie

V tretej výzve sú pred podaním návrhu povinné individuálne konzultácie so Spoločným sekretariátom programu. V dôsledku toho  budú návrhy predložené bez predchádzajúcej konzultácie neoprávnené  a nebudú hodnotené. O konzultácie je možné požiadať medzi 17. októbrom a 3. decembrom 2024. Odporúča sa požiadať o konzultáciu už v počiatočnom štádiu vývoja projektu, avšak projektový nápad by mal byť dostatočne vyzretý.

Bližšie informácie a požiadavka na individuálnu konzultáciu (bude spustené 17. októbra).


Oprávnenosť žiadateľov a partnerstvo

V projektoch malého rozsahu sú oprávnené rovnaké typy inštitúcií ako v štandardných projektoch. Podporujeme najmä projektové partnerstvá, ktoré zapájajú zainteresované strany a partnerov na miestnej alebo komunitnej úrovni s implementačnými kompetenciami a kapacitami na zabezpečenie vplyvu v cieľových okrajových a zaostávajúcich oblastiach.

Partnerstvá by mali pozostávať z miestnych a regionálnych orgánov (alebo príbuzných inštitúcií), združení, občianskej spoločnosti, mimovládnych organizácií atď. Zapojenie výskumných organizácií by malo byť obmedzené a malo by odrážať úlohy, ako sú poskytovanie znalostí alebo podpora miestnych a regionálnych aktérov.


Komunitný portál

Komunitný portál je platforma umožňuje nadviazať kontakty s inými organizáciami z celej strednej Európy a uľahčuje vznik projektových partnerstiev.

Interreg CENTRAL EUROPE Applicant Community


Systém JEMS

Prihlásenie sa do systému JEMS: https://jems.interreg-central.eu/


Najbližšie podujatie pre potenciálnych slovenských projektových partnerov

24. október 2024 – Národný informačný deň k výzve pre menšie projekty zamerané na okrajové a menej rozvinuté oblasti – vrátane registrácie


Užitočné zdroje informácií


Leták o programe Interreg Stredná Európa - všeobecný - č. 1 (PDF - 3.93 MB)

Leták o programe Interreg Stredná Európa - všeobecný - č. 2 (PDF - 7.94 MB)