Výzva pre menšie projekty zamerané na okrajové a menej rozvinuté oblasti je na obzore!

24.7.2024

Monitorovací výbor programu Interreg Stredná Európa schválil dňa 12. júna 2024 v slovinskej Ľubľane zámer vyhlásiť tretiu výzvu v programe.

Cieľom tejto výzvy bude hľadanie projektových riešení pre okrajové a menej rozvinuté oblasti prostredníctvom projektov malého rozsahu.

S cieľom uľahčiť vývoj projektových myšlienok bol zrealizovaný orientačný webinár o pripravovanej výzve, ktorá bude zameraná na „priekopnícke riešenia pre lepší život a prácu v okrajových a menej rozvinutých oblastiach". Zároveň bude výzva územne aj tematicky zameraná. 

Zorganizovaný webinár reflektoval kľúčové aspekty výzvy od jej tematického a teritoriálneho zamerania až po hlavné črty menších projektov. Záznam z tohto stretnutia je dostupný na YouTube kanáli programu


Indikatívny rozpočet alokovaný pre tretiu výzvu bude približne 14 miliónov eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Bližšie informácie o požiadavkách a procese podávania projektových žiadostí budú zverejnené pri vyhlásení výzvy, ktoré je plánované na 15. októbra 2024. Uzávierka výzvy je plánovaná na 10. decembra 2024, pričom ukončenie výberového procesu je plánované na leto 2025.

Interreg Stredná Euópa zároveň zavádza nový prvok do výberového procesu, ktorý bude zahŕňať tzv. vypočutie / hearing. V rámci vypočtutia budú musieť žiadatelia predložiť krátku prezentáciu a vysvetliť projektové návrhy „vlastnými slovami“. Vypočutia sa budú realizovať v angličtine.

Od projektových partnerov sa očakáva, že vyvinú praktické a trvalé výstupy a testovanie konkrétnych nových alebo priekopníckych riešení prostredníctvom pilotných akcií. Aj keď sú projekty malého rozsahu menšie a majú kratšie trvanie, riadia sa rovnakou intervenčnou logikou ako štandardné projekty. 


Tretia výzva bude územne a tematicky zameraná. Územie strednej Európy je charakterizované štrukturálnymi rozdielmi a ekonomickými rozdielmi medzi rôznymi typmi regiónov, na jednej strane vyspelejšími a industrializovanými oblasťami (napr. regióny hlavných miest, metropolitné oblasti) a strane druhej znevýhodnenými oblasťami (napr. periférne oblasti vrátane vnútorných periférií, vidiecke oblasti, ktoré zaostávajú). Tie sa vyznačujú nižšou konkurencieschopnosťou a zmenšujúcim sa počtom obyvateľov a čelia mnohým rôznym výzvam v súvislosti s hospodárskym rozvojom, prepojenosťou, demografickými zmenami a sociálnou súdržnosťou. Okrem toho existujú značné rozdiely v kvalite riadenia a verejných služieb.

Touto výzvou chce Interreg Stredná Európa podporiť rozvojový potenciál okrajových a menej rozvinutých oblastí. Projekty majú za cieľ priniesť miestne a regionálne riešenia prispôsobené špecifickým výzvam týchto miest v súlade so zásadami Územnej agendy 2030 (Territorial Agenda 2030) , pričom skúsenosti získané zo súvisiacich pilotných akcií slúžia ako poznatky pre žiadateľov o projekty.

Na to, aby bola reflektovaná požiadavka na územné zameranie výzvy, oblasti, na ktoré sa majú projekty zamerať, musia vykazovať jednu alebo viacero z nasledujúcich charakteristík: nízky ekonomický potenciál; zlý prístup k službám všeobecného záujmu, často ovplyvnený demografickými zmenami a nedostatok vzťahovej blízkosti, pokles významu, vplyvu alebo konektivity.

Tieto charakteristiky okrajových a menej rozvinutých oblastí majú kvalitatívny charakter a neexistuje žiadny konkrétny zoznam alebo mapa oprávnených regiónov, na ktoré by sa mali zamerať projekty.  Cieľové oblasti môžu byť vidiecke, ale môžu zahŕňať aj mestské oblasti, ktoré zaostávajú z hľadiska sociálno-ekonomického rozvoja. Ich rozsah a veľkosť sa môže líšiť v závislosti od cieľov projektu, napr. od miestnych štvrtí (napr. predmestia), mestských častí, dedín a vidieckych komunít, malých alebo stredne veľkých miest alebo celých regiónov, ktoré trpia periférnosťou alebo zaostávajú.


Výzva bude tematicky zameraná a bude otvorená pre návrhy v štyroch programových špecifických cieľoch (SO):

Projekty podporia dobrú správu vecí verejných prostredníctvom inkluzívnych a participatívnych procesov na podporu sociálno-ekonomickej transformácie rozvojom ľudského kapitálu a zlepšovaním prepojenia a správy na príslušných územiach.


Základné parametre plánovanej výzvy:

Cieľ: Podpora okrajových oblastí a tých v ťažkej sociálno-ekonomickej situácii pri vytváraní riešení na zlepšenie pracovných a životných podmienok
Trvanie: 15. október - 10. december 2024.
Maximálny rozpočet projektu: 640 tisíc euro (ERDF)
Minimálny počet partnerov: 3 z rôznych krajín, z toho aspoň 2 z programovej oblasti
Trvanie projektu: od 12 do 24 mesiacov


Bližšie informácie na:


Krátke promo video: